Λίμνη Παραλιμνίου: Μια όαση που πρέπει να προστατευτεί

Αν υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για τους ντόπιους αλλά και τους ξένους λάτρεις της φύσης στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, αυτό είναι η λίμνη Παραλιμνίου.

Αποτελώντας όαση χλωρίδας και πανίδας σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή, η λίμνη αναπόφευκτα είναι μέρος του Δικτύου Natura 2000, τόσο ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) όσο και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Ως ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Κύπρου και η μοναδική του είδους της εσωτερική φυσική λίμνη στο νησί, που δημιουργείται από τη βροχόπτωση, η λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί τον μόνιμο χώρο διαβίωσης πτηνών και ερπετών της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, στην περιοχή ζει και αναπαράγεται το σπάνιο και υπό εξαφάνιση κυπριακό Νερόφιδο (Natrix natrix cypriaca) καθώς και τα είδη πουλιών Πελλοκατερίνα (Vanellus spinosus), Καλαμοκαννά (Himantopus himantopus) και Νανοπλουμίδι (Charadrius alexandrinus). Η λίμνη αποτελεί, ακόμη, μεταναστευτικό σταθμό για περισσότερα από 100 είδη πουλιών όπως φλαμίνγκο, ερωδιούς κ.α 

LimniParalimni1

Αν και θα έπρεπε να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η χλωροπανίδα της περιοχής απειλείται με καταστροφή. Η υποβάθμιση έρχεται να προστεθεί στα κανάλια αποστράγγισης που διανοίχτηκαν το 1893 επι Αγγλοκρατίας, λόγω των προβλημάτων που προκαλούσε η υπερβολική συσσώρευση νερού στους κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, το τελευταίο διάστημα αφαιρούνται μεγάλες ποσότητες υδάτων από το οικοσύστημα, ενώ τις τελευταίες μέρες χάνονται 40 - 180 λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο. Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι κάποιοι άνοιξαν παράνομα και χωρίς οποιαδήποτε άδεια το κανάλι και το θυρόφραγμα της λίμνης, με σκοπό την αποστράγγισή της. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Κλείτος Παπαστυλιανού, δήλωσε ότι «η Λίμνη Παραλιμνίου συνεχίζει να αποτελεί ένα μνημείο κακοδιαχείρισης και ανεπαρκούς προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής στην Κύπρο, ακόμα και μετά από σχετική καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επιπλέον, ποσότητες απορριμμάτων και σκουπιδιών κάνουν καθημερινά την εμφάνιση τους στην περιοχή επηρεάζοντας άμεσα τους κάτοικους και τη βιοποικιλότητα της λίμνης.  

LimniParalimni2

Εθελοντικές οργανώσεις,  ΜΚΟ και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την καταστροφή που συντελείται. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσονται πρωτοβουλίες και υλοποιούνται δράσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τη διατήρηση και διαφύλαξη της λίμνης.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η εκστρατεία του Δήμου Παραλιμνίου και του Λυκείου της περιοχής για καθαρισμό συγκεκριμένων περιοχών, καθώς και ο πρόσφατος καθαρισμός του παράνομου σκουπιδότοπου νοτιοδυτικά της λίμνης από τον Όμιλο Giovani, όπου προσεχώς θα φυτευτούν δέντρα. Συγκεκριμένα, στις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση, με βάση την εξαγγελθείσα πρόθεση του Ομίλου για φύτευση 5000 «δέντρων ελπίδας» στην Επαρχία Αμμοχώστου.

LimniParalimni3

LimniParalimni4

Η φύση της λίμνης αλλά και της περιοχής θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις Αρχές με μία σειρά από τρόπους συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής έρευνας, του φυσιολατρικού τουρισμού αλλά και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Παράδειγμα αποτελεί η λίμνη της Ορόκλινης, η οποία έχει αποκατασταθεί και προστατευθεί και στην οποία λειτουργεί παρατηρητήριο πτηνών με χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο. Με προϋπόθεση τις ορθές πρακτικές διαχείρισης της, η περιοχή θα μπορέσει να αναδειχτεί, με τα οφέλη να αντανακλώνται τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Επαρχίας.


Print