Μένουμε Λευκωσία και πάμε μια βόλτα!

Αφήστε το αυτοκίνητο κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ναι, η Λευκωσία έχει και Αρχαιολογικό Μουσείο. Με υπέροχους θησαυρούς. Αλλά με αυτό θα ασχοληθούμε ξεχωριστά. Οπόταν, κρατήστε τις συντεταγμένες.

Στο θέμα μας λοιπόν. Αφήστε το αυτοκίνητο κάπου εκεί. Απέναντι είναι το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Για αυτό, θα σας κρατούμε ενήμερους όταν θα έχει εκδηλώσεις. Ενημερωτικά, παραδίπλα είναι το κτήριο της Βουλής. Αλλά, εντάξει, αυτό δεν το λες κι αξιοθέατο.

Ανοίξτε το χάρτη. Στο χαρτί ή στα Google Maps. Όπως βολεύεστε. Και περπατήστε προς την Πύλη Πάφου. Κάπως έτσι βρίσκεστε πλέον στην εντός των τειχών Λευκωσία. Και αφεθείτε. Αφεθείτε σε μια περιοχή που είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Με ιστορία στα βάθη των αιώνων.

Αφεθείτε σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Μέσα από υπέροχα γραφικά σοκάκια. Στενά δρομάκια. Σπίτια από πουρόπετρα. Με το κιτρινωπό χρώμα. Και τις χαρακτηριστικές εκείνες πόρτες. Πόρτες που πίσω τους κρύβουν ιστορίες. Ανθρώπινες ιστορίες.

Αφεθείτε και περπατήστε.

 Εξερευνήστε τα ενετικά τείχη και τους προμαχώνες που ξεπροβάλλουν σε σχήμα καρδιάς. Τρίπολη. Νταβίλα. Κωνστάντζα. Ποδοκάτορο. Καράφα.

Περπατήστε στους πεζόδρομους. Από την – υπέροχη πλέον – Κωστάκη Παντελίδη, στην ιστορική Λήδρας, στην Ονασαγόρου και στους παράδρομους. Περάστε μέσα από τη Λαϊκή Γειτονιά. Ξαποστάστε για λίγο στην – χωρίς σχόλιο –  Πλατεία Ελευθερίας.

Κάντε κι ένα διάλειμμα.

Για καφέ. Για ποτό. Για μεζέ. Για κοκτέιλ. Επιλογές αμέτρητες, για όλα τα γούστα. Και για όλες τις τσέπες.

Κι αν μετά την τροφή για το στομάχι, θελήσετε και  λίγη τροφή για τη ψυχή ουδέν πρόβλημα. Η ιστορική Φανερωμένη. Ο Άγιος Σάββας. Τρυπιώτης. Άγιος Κασσιανός. Χρυσαλινιώτισσα. Άγιος Ιωάννης. Άγιος Αντώνιος. Εκκλησίες να θέλετε. Μερικές από τις ωραιότερες και πιο ιστορικές εκκλησίες όλου του νησιού.

Μόνο που η εντός των τειχών Λευκωσία, δίνει τροφή για κάθε ψυχή. Καθολική Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Μαρωνίτικος Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Χαρίτων. Τζαμί Ομεριέ. Τζαμί Μπαϊρακτάρη. Το σταυροδρόμι των πολιτισμών, σε όλο του το μεγαλείο.

Κι επειδή όμως τροφή θέλει και το πνεύμα, πεδίον δόξης λαμπρόν! Μουσείο Παραμυθιού. Μουσείο Κλασικής Μοτοσικλέτας. Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο. Ταχυδρομικό Μουσείο. Μουσείο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών.

Κι άλλα;

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης. Μουσείο Αγώνος. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Βυζαντινό Μουσείο. Σεβέρειος Βιβλιοθήκη. Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας. Και φτάσαμε αισίως στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής του Χαμπή. Του δικού μας Χαμπή.

Τόσα πολλά σε τόσο λίγες λέξεις, είναι αδύνατο να χωρέσουν. Για κάθε ένα από αυτά, για κάθε γωνιά θα μιλήσουμε ξεχωριστά.

Βράδιασε.

Ώρα να ξαποστάσουμε και πάλι. Για ένα ποτήρι κρασί. Και λίγη τροφή – ξανά- για το στομάχι. Για να απολαύσουμε ένα από τα υπέροχα δροσερά βράδια της Λευκωσίας. Από αυτά τα βράδια που μυρίζουν γιασεμί.

Κι αφού μπήκαμε από Πύλη, θα βγούμε από άλλη Πύλη. Από την Πύλη Αμμοχώστου. Την επιβλητική. Την μεγαλοπρεπή. Την Πύλη της αισιοδοξίας. Από αυτή που θα βγούμε μια μέρα για να φτάσουμε στην Αμμόχωστο. Μια μέρα, που θα μπορούμε να κάνουμε το γύρο ολόκληρης της Λευκωσίας.

Καλό μας ταξίδι.

Υστερόγραφο.

Σας βάλαμε στην παλιά Λευκωσία. Σας βγάλαμε από την παλιά Λευκωσία. Τώρα βάλτε λίγο το Google Maps για να βρείτε το αυτοκίνητο σας.


Print