Πήγαμε στο φαράγγι του Άβακα και βρήκαμε τα "μαλλιά" της Αφροδίτης

Σε μια από τις αποδράσεις μας στο Φαράγγι του Άβακα, για το οποίο σύντομα θα έχουμε εκτενές δημοσίευμα, βρήκαμε προς έκπληξη μας τα "μαλλιά" της Αφροδίτης!

Ως γνωστό το φαράγγι είναι διάσημο για τους ψηλούς και απότομους γκρεμούς (τύπου «canyon») με ενδιαφέρουσα γεωλογία, μόνιμη παρουσία νερού και σπάνια και εντυπωσιακή πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. 

Ανάμεσα σε όλα αυτά που μπορεί κανείς να δει, μικρές πινακίδες δείχνουν τα σημεία στα οποία παρουσιάζονται τα διάφορα φυτά και πετρώματα. Για παράδειγμα:

2a 7d221

def 7ab89

2a 52a7f

aww 9fe35

 

Ωστόσο εντύπωση μας έκανε το φυτό "Μαλλιά της Αφροδίτης" - Adiantum capillus-veneris, το οποίο πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε η Αφροδίτη για να λούσει την κόμη της. Ουσία του φυτού χρησιμοποιείται για την παρασκευή των σύγχρονων σαμπουάν καθώς βοηθά στην τριχόπτωση και στο να γίνονται πιο λαμπερά τα μαλλιά. Επίσης παρασκευάζεται ως έκχυμα για να βοηθά τον βήχα, τον πυρετό, το άσθμα και τις πέτρες στο νεφρό.

 

Οι επισκέπτες απαγορεύεται  να κόβουν ή να καταστρέφουν τα φυτά.  Η προστασία του τόπου μας ξεκινά από τον καθένα μας ξεχωριστά. 

2q c64e9

 

(Πηγή: Το μικρό βιβλίο βοτανολογίας του Γ. Έλληνα)


Print