Ειδικά το Φθινόπωρο αξίζει να επισκεφτείς τα οινοποιεία της Κύπρου

Το σταφύλι στην Κύπρο έχει μια βαριά ιστορία μέσα στους αιώνας γιατί πάντοτε αποτελούσε ένα σπουδαίο προϊόν για το νησί.

Το φθινόπωρο είναι μια σημαντική χρονική περίοδος, καθώς γίνεται πρώτα η συγκομιδή των σταφυλιών από τους αμπελώνες και αργότερα ξεκινά η επεξεργασία για παραγωγή κρασιών, κουμανταρίας αλλά και παλουζέ.

Τα οινοποιεία της Κύπρου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αμπελουργίας καθώς είναι σύγχρονοι και εξειδικευμένοι χώροι όπου γίνεται η επεξεργασία των κρασιών με βάση τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα διατηρώντας πάντα την άφθαρτη κυπριακή παράδοση στον οίνο. Βέβαια οι χώροι αυτοί είναι προσβάσιμοι και από το κοινό όπου εκτός από το καλό κρασί προσφέρουν πλούσια κυπριακή γαστρονομία αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως γευσιγνωσία τοπικών κρασιών.

Προτείνουμε κάποια από τα πολλά οινοποιεία που μπορεί κανείς να βρεί για επίσκεψη, καλό φαγητό και ωραίο κυπριακό κρασί. 

Οινοποιείο Santa Irene/ Εστιατόριο Ιεράμπελος - Φαρμακάς

Ο Δανιήλ Αναστάσης επιστρέφοντας μετά από χρόνια στο εξωτερικό, στην ηρεμία και γαλήνη του Φαρμακά και με εφόδια το απαράμιλλο πάθος του για δημιουργία και την αγάπη του για το φαγητό, εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα Οινοποιείο και ένα ξεχωριστό εστιατόριο στο Φαρμακά. 

Το οινοποιείο διαθέτει περίπου 200 εκτάρια αιωνόβιων αμπελώνων, κυρίως με την κυπριακή παραδοσιακή ποικιλία του Μαύρου Αμπελίσιμου, ενώ σε μικρότερες εκτάσεις υπάρχει και η ποικιλία Ξυνιστέρι. Πολλά από τα κρασιά έχουν διακριθεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς (με 30 μετάλλια μέχρι σήμερα!).

winetest b1419

Το εστιατόριο του οινοποιείου είναι ένας απόλυτα οικογενειακός χώρος με θέα τις καταπράσινες ομορφιές και ηρεμία του Φαρμακά, όπου μπορείτε να βρείτε πλούσιο μπουφέ με παραδοσιακά, φρέσκο χωριάτικο ψωμί ζυμωμένο με προζύμι και για επιδόρπιο μια μεγάλη ποικιλία γλυκών. Επίσης μπορείτε να έχετε ξενάγηση στο Οινοποιείο και δωρεάν γευσιγνωσία κρασιών δικής τους παραγωγής.

Τα παιδιά μπορούν να παίξουν στο παιδότοπο που υπάρχει στο χώρο.  

IERAMBELOS-FUSION-CUISINE-RESTAURANT-FARMAKAS-VILLAGE-CYPRUS-SUMMER-2020-10.78a96d7f688445e9101f87db52636e0e_cb71d.jpg

 

Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη / Εστιατόριο "Πλαγιά" Όμοδος

Το οινοποιείο Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη δημιουργήθηκε το 2017 από τον δικηγόρο και οινοπαραγωγό Χριστόδουλο Γ. Βασιλειάδη. Αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο της αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής, που ωστόσο φέρει μαζί του αιώνες οινικής παράδοσης.

winery-4-uai-1440x809_c0972.jpg

Άλλωστε η ιστορία και η παράδοση της κυπριακής αμπελουργίας και οινοποιίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία του Ομόδους μέσα στον χρόνο. 

To οινοποιείο διαθέτει το εστιατόριο "Πλαγιά", το οποίο εστιάζει στο επιτυχές ταίριασμα της σύγχρονης τοπικής κουζίνας με τα εκλεκτά κρασιά. Δημιουργεί εξαίσιες γαστρονομικές εμπειρίες σε ένα ευχάριστο και εκλεπτυσμένο περιβάλλον. Ενώ ο σεφ υπόσχεται να σας προσφέρει μοναδικές γευστικές εμπειρίες μέσα από τα κελάρια του οινοποιείου μας.

117177252_618467148807214_6188678383155975908_n_1d053.png

 

Οινοποιείο Βουνίου Παναγίας Πάφος
Το Οινοποιείο Βουνίου Παναγίας είναι ένα από τα πιο σύγχρονα οινοποιεία στην Κύπρο. Βρίσκεται στην είσοδο της Παναγίας και είναι ένα από τα κοσμήματα του χωριού. Αυτό είναι ένα οινοποιείο με σύγχρονες τοποθεσίες που επισκέπτονται, όπως μια αίθουσα γευσιγνωσίας και ένα εστιατόριο. Το οινοποιείο είναι γνωστό γιατί τα σταφύλια της περιοχής κάνουν τα κρασιά αυτού του οινοποιείου μοναδικά. Όπως όλα τα καλά κρασιά, το μικρό τοπικό οινοποιείο ωρίμασε τα χρόνια. Μετά από μια μεγάλη ανακαίνιση, το οινοποιείο Βουνί Παναγίας είναι εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία, για να εξασφαλίσει υψηλά πρότυπα ποιότητας. Εκτός από την παραγωγή κρασιού, το οινοποιείο προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τον κόσμο του κρασιού και της αμπελοκαλλιέργειας της Κύπρου.
vouni-panayia-winery_4b706.jpg
Μια εκπαιδευτική ταινία μικρού μήκους που δείχνει όλη τη διαδικασία από τη φύτευση των αμπέλων μέχρι την εμφιάλωση, ένα παραδοσιακό μουσείο και μια υπέροχη αίθουσα γευσιγνωσίας είναι εκεί για να διευρύνουν τις γνώσεις και τις αισθήσεις σας. Και αν χρειαστείτε περισσότερα ... φαγητό για σκέψη, μπορείτε να επισκεφθείτε το εστιατόριο του οινοποιείου και να απολαύσετε την νόστιμη, εποχιακή, παραδοσιακή κουζίνα. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό σε όλους τους λάτρεις του κρασιού όλο το χρόνο.
67461173_2487747127953343_6860058469685264384_o_553a4.jpg

Print