Οι Γκρεμοί της Επισκοπής φιλοξενούν τους τελευταίους γύπες του νησιού

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου μας υπενθυμίζει συνεχώς πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της χερσονήσου Ακρωτηρίου.

Ο χώρος εντός των βάσεων αποτελεί ένα μωσαϊκό οικοτόπων που αποτελείτε από το Lady's Mile, Λίμνη Ζακακίου, Λιβάδι Ακρωτηρίου, Δεσποτική Λίμνη, την Ακτογραμμή Χερσονήσου Ακρωτηρίου και τέλος τους Γκρεμούς της Επισκοπής.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, οι Γκρεμοί Επισκοπής φιλοξενούν την τελευταία εναπομείνασα αποικία του απειλούμενου Γύπα στο νησί μας. Στους επιβλητικούς αυτούς γκρεμούς φωλιάζουν επίσης Ζάνοι και Μαυρομμάτηδες, τα οποία έλκονται από την ηρεμία και την ασφάλεια της περιοχής. Υπάρχουν ισχυροί περιβαλλοντικοί νόμοι που θα έπρεπε να προστατεύουν τους Γκρεμούς Επισκοπής. Ωστόσο, το ιστορικό της εφαρμογής των νόμων δείχνει ότι κανένα μέρος δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές από την ανάπτυξη και την ενόχληση. 

maxresdefault_57298.jpg

Οι γύπες της Επισκοπής

Ο γύπας με το επιστημονικό όνομα  GriffonVulture (Gypsfulvus), Γύπας ο πυρόχρους ή Όρνιο, αποτελεί ένα από τα 54 είδη πουλιών που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου και είναι τα μεγαλύτερα πουλιά που συναντούμε στον τόπο μας με άνοιγμα φτερούγων γύρω στα δυόμισι μέτρα. Ανήκει στα αρπαχτικά πουλιά και στην οικογένεια Αετίδες (Accipitridae).Ο γύπας εδώ και χρόνια, είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Κύπρο και συγκαταλέγεται στα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στην IUCN Red List.

Οι γύπες τρέφονται αποκλειστικά με νεκρά ζώα και λειτουργούν ως καθαριστές της φύσης, καθώς το είδος της τροφής τους, βοηθά τον άνθρωπο, ώστε να απαλλάσσεται από πηγές μολύνσεων.

Μια σημαντική φωλιά γι' αυτούς είναι οι ασβεστολιθικοί γκρεμοί στον κόλπο της Ζαπάλο. Ο κόλπος Ζαπάλο βρίσκεται στους γκρεμούς της Επισκοπής και πολλοί τον χαρακτηρίζουν μυστικό και άγνωστο, για τον λόγο ότι ο κόλπος δεν διακρίνεται εύκολα. Είναι ένας κρυμμένος παράδεισος και η μόνη πρόσβαση για να τον δει κάποιος είναι μέσω ενός χωματόδρομου μετά το Ιερό του Απόλλωνα, περίπου 300 μέτρα αριστερά.

Οι επισκέπτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στο μέρος καθώς αποτελεί ξεχωριστό σημείο για το νησί και πρέπει να διατηρηθεί όσο καλύτερα γίνεται.


Print