4 πύργοι-παρατηρητήρια στην Κύπρο για να δεις από κοντά

Share post:

Είναι γνωστό πως η Κύπρος έχει πολλούς «θησαυρούς» που μπορείς ν’ ανακαλύψεις και να επισκεφθείς.  Η βαθιά ιστορία του νησιού μας που αφορά στα αξιοθέατα και στα σημεία κατατεθέν διαφόρων περιοχών, είναι ακόμα ένας λόγος για να περηφανεύονται οι Κύπριοι για τη χώρα τους.

Κάποια από αυτά τα σημεία κατατεθέν που πραγματικά αξίζει να δεις και να «σκαλίσεις» το παρελθόν, είναι οι πύργοι-παρατηρητήρια που βρίσκονται στην Επαρχία Λάρνακας.  Και τα 4 φρούρια είναι ιστορικά γνωστά πως έλεγχαν τον κόλπο της Λάρνακας σε περιπτώσεις που προσέγγιζαν εχθρικά πλοία στην περιοχή.

Αν και ως λέξεις «πύργοι-παρατηρητήρια» παραπέμπουν κατευθείαν σε παραμύθια, εντούτοις υπήρξαν όντως παρατηρητήρια, για να προστατεύονται οι κάτοικοι από πειρατές και άλλους εχθρούς της τότε εποχής.

Τα Περβόλια και ο «Πύργος της Ρήγαινας»

Ένα διατηρητέο και εξίσου εντυπωσιακό «παρατηρητήριο» για να εξερευνήσεις, βρίσκεται στα Περβόλια.  Η συγκεκριμένη κοινότητα της Επαρχίας Λάρνακας είναι γνωστή για τη θάλασσα της που λατρεύουν πολλοί ντόπιοι και τουρίστες να επισκέπτονται, βγάζοντας φωτογραφίες και με τον ξακουστό «Φάρο» των Περβολιών.

Ο πύργος-παρατηρητήριο των Περβολιών, φέρει το όνομα ο «Πύργος της Ρήγαινας» και πρόκειται για ένα κατάλοιπο της βενετικής κατοχής στην Κύπρο, το οποίο είναι προστατευμένο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.  Είναι ένας μικρός πύργος-το τότε παρατηρητήριο της περιοχής, ο οποίος κτίστηκε από τον Βενετό αξιωματούχο, Ζουάν Ματέο Πέμπο, το 1563.

Σύμφωνα, με ιστορικές πηγές, οι «υπεύθυνοι», άναβαν καπνό στην οροφή του φρουρίου και έστελναν σήματα στην ενδοχώρα, για αφίξεις εισβολέων στο νησί.

Ο «Πύργος της Πύλας»

Και ο «Πύργος της Πύλας» στην Επαρχία Λάρνακας είναι ένα σπουδαίο αξιοθέατο και πόλος έλξης πολλών επισκεπτών.  Βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας και είναι γνωστός ως το ενετικό κάστρο.

Πρόκειται για ένα λιθόκτιστο, στενόμακρο και παραλληλεπίπεδο παρατηρητήριο, κατασκευασμένο με κατεργασμένη πέτρα, ενώ λέγεται ότι είχε τρεις ορόφους, στενές πολεμίστρες και παράθυρα στα ψηλότερα σημεία.

Λέγεται, μάλιστα, ότι η μοναδική είσοδος βρισκόταν αρκετά ψηλά από το επίπεδο του εδάφους, αφήνοντας να νοείται ότι η πρόσβαση σ’ αυτόν γινόταν είτε με κρεμαστή γέφυρα, είτε με μεταφερόμενη ξύλινη σκάλα.

Σύμφωνα με ειδικούς μελετητές, «η παρουσία τέτοιων πύργων σε μεγάλα φέουδα εξυπηρετούσε όχι μόνο στην ασφάλεια της ιδιωτικής περιουσίας και του βασιλείου από εχθρικές επιδρομές, αλλά συνιστούσαν και σύμβολο δύναμης και επιβολής των Φράγκων στους δουλοπάροικους χωρικούς της υπαίθρου».

Ο «Κούλας» της Αλαμινού

Ακόμα ένας πύργος στην Κύπρο που επιβεβαιώνει τη βαθιά ιστορία που κρύβει η κάθε περιοχή του νησιού, είναι ο επιβλητικός πύργος της Αλαμινού της Επαρχίας Λάρνακας.  Ο συγκεκριμένος πύργος-παρατηρητήριο, αλλιώς «Κούλας», όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι, διατηρείται μέχρι σήμερα σε καλή κατάσταση.

Πρόκειται για ένα λιθόκτιστο, διατηρημένο, μεσαιωνικό «παρατηρητήριο», κτίσματος του 15ου αιώνα και βρίσκεται στην άκρη της κοινότητας, στην έξοδο προς τη θάλασσα που περιτριγυρίζει την Αλαμινό.

Θεωρείται ένα από τα πιο ξεχωριστά ιστορικά μνημεία της Αλαμινού, έχοντας ύψος περίπου οκτώ μέτρα.  Λειτούργησε ως παρατηρητήριο των νοτιοανατολικών ακτών της Κύπρου, για εχθρούς-πειρατές, οι οποίοι προσέλκυαν και εν τέλει έφταναν στο χωριό.  Λέγεται, επίσης, ότι η πρόσβαση στο συγκεκριμένο «φρούριο», φαίνεται να γινόταν μέσω υπόγειων σηράγγων που οδηγούσαν την κοινότητα προς τη θάλασσα.

Ο «Πύρκος» της Ξυλοφάγου

Ένα ακόμη παρατηρητήριο που αξίζει να επισκεφθείς, είναι ο «Πύρκος» της Ξυλοφάγου ο οποίος είναι κτισμένος σε μία τοποθεσία με μαγευτική θέα στη θάλασσα.  Βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα νότια του χωριού και είναι κτισμένος με πελεκητούς κυβικούς ασβεστόλιθους σε κυλινδρικό σχήμα.

Αν και με το πέρασμα του καιρού, αρκετά μέρη του «Πύρκου» έχουν καταρρεύσει, εντούτοις αξίζει να τον θαυμάσεις και να τον δεις από κοντά.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο «Πύρκος» χρονολογείται από την περίοδο της Βενετοκρατίας, πράγμα που επιβεβαιώνει πως αρχικά, οι Βενετοί τον χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο για προστασία τους από εχθρικά πλοία, υποβρύχια και αεροπλάνα.  Λένε, μάλιστα, ότι αργότερα, χρησιμοποιήθηκε και από τους κατοίκους ως παρατηρητήριο.

Πάρε σημειώσεις λοιπόν στο κινητό σου, βάλε GPS, ρώτησε ντόπιους και καλά να περάσεις!

Γράφει η Χριστίνα Γεωργίου

Related articles

Γιώργος Ομήρου: Η σωστή διατροφή απαιτεί μέτρο και ισορροπία.

Γράφει ο Ιωάννης Κωνσταντή Ο Γιώργος Ομήρου, γνωστός στα social media ως "lessdietofficial", θεωρείται μια από τις πλέον σημαντικές...

Θρονί: Εκεί που η Ιστορία Συναντά τη γαλήνη και την ηρεμία

Το Θρονί, σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων, αποτελεί έναν από τους πιο συγκινητικούς και ιστορικά φορτισμένους προορισμούς της...

Ένα Κρυμμένο Δεντρόσπιτο στο Καμπί του Φαρμακά – Το Μονοπάτι Αηδόνια

Αν ψάχνεις μια μικρή απόδραση στη φύση, χωρίς ιδιαίτερο κόπο αλλά με μεγάλη ανταμοιβή, τότε το Μονοπάτι Αηδόνια...

Golden Monkey Thai Restaurant: Αυθεντική Ταϊλανδέζικη Κουζίνα στη Λεμεσό

Το Golden Monkey Thai Restaurant που βρίσκεται στον Πύργο του Saint Raphael Resort στη Λεμεσό, υπόσχεται να σε...