Η Παλιότερη Τραχεία Πεύκη της Κύπρου: 360 Χρόνια Ζωντανής Ιστορίας στα Χανδριά

Share post:

@menoumekypro #fyp #foryou #CyprusNature #nature #κυπρος #δασος #πέυκος #AncientTree #PineTree #κυπροςτικτοκ #Λεμεσό #κυπρος ♬ Natural Tendencies – Lynne Publishing

Στο ορεινό χωριό Χανδριά, ανάμεσα σε μονοπάτια που αναπνέουν καθαρό αέρα και ιστορία, στέκει αγέρωχα ένα ζωντανό φυσικό μνημείο: η Τραχεία Πεύκη (Pinus brutia). Ένα δέντρο που κουβαλά πάνω του 360 χρόνια ζωής, αντοχής και αρμονίας με το κυπριακό τοπίο.

 

Ένα Δέντρο, Μια Ιστορία Τριών Αιώνων

Η συγκεκριμένη Τραχεία Πεύκη έχει καταγραφεί ως προστατευόμενο δέντρο από το Τμήμα Δασών Κύπρου, καθώς διαθέτει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά:

 

  • Ηλικία: 360 έτη

  • Ύψος: 16 μέτρα

  • Περίμετρος κορμού: 4,5 μέτρα

 

Πρόκειται για ένα αειθαλές, ρητινώδες δέντρο, με έντονη παρουσία και βαθιά οικολογική αξία. Ο φλοιός του είναι γκριζοκαφέ με εμφανείς ρωγμές, ενώ οι βελόνες του φυτρώνουν ανά ζεύγη, με έντονο πράσινο χρώμα που φωτίζει το γύρω τοπίο.

 

Ο Κύκλος Ζωής της Τραχείας Πεύκης

Η άνθηση του δέντρου ξεκινά από τον Μάρτιο και διαρκεί έως τον Μάιο, με εντυπωσιακή διαφοροποίηση μεταξύ των ανθέων: τα αρσενικά είναι κίτρινα, ενώ τα θηλυκά έχουν κοκκινωπή απόχρωση. Οι καρποί, δηλαδή τα κουκουνάρια, ωριμάζουν τον τρίτο χρόνο και αποτελούν πηγή τροφής για μικρά ζώα του δάσους.

 

Ένα Κυρίαρχο και Ιθαγενές Είδος της Κύπρου

Η Pinus brutia δεν είναι απλώς ένα δέντρο. Είναι ένα κυρίαρχο και ιθαγενές είδος των δασικών περιοχών της Κύπρου. Συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η παρουσία της στο χωριό Χανδριά δεν είναι μόνο οικολογικά σημαντική, αλλά και συμβολική: υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας των φυσικών μας θησαυρών και της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

 

Γιατί Να Το Επισκεφθείς

Η επίσκεψη στην Τραχεία Πεύκη είναι μια εμπειρία που συνδυάζει φύση, ιστορία και πνευματική σύνδεση με το περιβάλλον. Στάσου κάτω από τη σκιά της, άγγιξε τον τραχύ κορμό της, παρατήρησε το παιχνίδι του φωτός στα κλαδιά της. Θα νιώσεις μικρός μπροστά στο μεγαλείο της φύσης και, ταυτόχρονα, μέρος της.

Κατερίνα Χριστοφή

 

Related articles

Τον Ιούλιο πάμε στην Αθηένου για να Σμίξουμε Ποιητάρικα

Η σελίδα «Κυπριακή · Ερωτική · Ποίηση» σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηένου διοργανώνουν μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση την...

Ένα Παραλιακό Πάρκο Καλλισθενικής Γυμναστικής δημιουργήθηκε στον Πρωταρά

Κάτι καινούργιο και πολύ ενδιαφέρον δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα στον Πρωταρά από τον Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας και αυτό...

Αύριο πάμε στο Κίτι για μια ξεχωριστή γιορτή αφιερωμένη στα Παιδιά!

Ο Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού και το Δημοτικό Διαμέρισμα Κιτίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Αρχάγγελος Κιτίου διοργανώνουν αύριο...

Θερινό σινεμά στις Πλάτρες: Κάτω από τ’ αστέρια, μέσα στη μαγεία του βουνού

Φέτος το καλοκαίρι, οι Πλάτρες αποκτούν έναν ξεχωριστό λόγο για να τις επισκεφθείς. Εκτός από τη δροσιά, τη...