Γράφει ο Ιωάννης Κωνσταντή
Ο Γιώργος Ομήρου, γνωστός στα social media ως “lessdietofficial“, θεωρείται μια από τις πλέον σημαντικές «διαδικτυακές προσωπικότητες» στο χώρο της διατροφής. Με χιλιάδες ακόλουθους σε Instagram, Facebook, TikTok και YouTube, η προσέγγισή του Ομήρου σε ό,τι αφορά τη διατροφή επηρεάζει πολλούς. Στη συνέντευξη που ακολουθεί συζητήσαμε θέματα που απασχολούν καθημερινά τον κόσμο, αλλά συχνά δεν αναπτύσσονται αρκετά – από τη δική του πορεία και το πώς μπήκε στον χώρο της διατροφής, μέχρι τα πιο πολυσυζητημένα θέματα γύρω από τα τρόφιμα και τις διατροφικές συνήθειες και επιλογές. Σκοπός μας ήταν να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να φροντίζουμε το σώμα μας χωρίς να μπαίνουμε σε φαύλους κύκλους υπερβολών και περιορισμών.
– Πώς ξεκίνησες στον χώρο της διατροφής;
Στον χώρο της διατροφής μπήκα από μικρός γιατί πάντα μου φαινόταν ενδιαφέρον αυτό το θέμα. Από μικρό, όλοι οι φίλοι μου με ρωτούσαν «τι τρώμε όταν κάνουμε προπόνηση, όταν πηγαίνουμε γυμναστήριο κοκ.» Ήμουν μονίμως το άτομο στο οποίο θα έρχονταν να ρωτήσουν για τη διατροφή τους. Μεγαλώνοντας, σκέφτηκα ότι ναι, θέλω να προσεγγίσω τα ζητήματα αυτά λίγο πιο επαγγελματικά, αφού με ενδιαφέρουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Έτσι αποφάσισα ν’ ακολουθήσω τον κλάδο της διατροφολογίας.
– Πες μας με δικά σου λόγια, τι σημαίνει για εσένα “σωστή διατροφή»;
Σωστή διατροφή σημαίνει ισορροπία, δηλαδή να μπορείς να ισορροπείς και τα πάνω και τα κάτω. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι παρόλο το σημαντικό ρόλο που παίζει κυρίως στην υγεία μας, η διατροφή δεν αποτελεί προτεραιότητα στη ζωή μας. Συνήθως δεν είμαστε τακτικοί, δηλαδή υπάρχουν περίοδοι που μπορεί ένας να ξεφύγει και να τρώει παραπάνω, υπάρχουν περίοδοι που ένας μπορεί για τον οποιοδήποτε λόγο να τρώει λίγο λιγότερο, υπάρχουν διακοπές και τα λοιπά. Το θέμα είναι πώς μπορείς να τα ισορροπείς όλα αυτά μέσα στην καθημερινότητα σου, έτσι ώστε να έχεις μια όσο το δυνατό πιο υγιή ζωή. Το βασικό ερώτημα είναι πώς θα έχω ισορροπία στη διατροφή, πως αυτή θα συμβάλει σ’ αυτό που ονομάζουμε ευ ζην. Και όταν λέω ευ ζην δεν αναφέρομαι μόνο στη σωματική υγεία, στους βιοχημικούς δείκτες. Το ευ ζην συνδυάζει ταυτόχρονα τη σωματική με την ψυχική υγείαν. Οφείλουμε να δεχτούμε ότι το φαγητό είναι απόλαυση και δεν είναι κακό που είναι και απόλαυση. Το ένα δεν πρέπει να ακυρώνει το άλλο.
– Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση γύρω από τα θέματα διατροφής. Ποια θεωρείς ότι είναι η πλέον λανθασμένη αντίληψη που έχει ο κόσμος γύρω από τη διατροφή σήμερα;
Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι ως όλοι, ως οργανισμοί που καταναλώνουν καθημερινά τροφή έχουμε τη δική μας άποψη πάνω στη διατροφή. Αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν θα το παίξεις έξυπνος και παντογνώστης σε θέματα φυσικής επιστήμης σ’ ένα άτομο που σπούδασε Φυσική. Το ίδιο ισχύει και όταν βρίσκεσαι απέναντι από ένα μαθηματικό ή μηχανικό αεροπλάνων. Με τη διατροφή όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όλοι θεωρούμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα, όλοι έχουμε τη δική μας, συχνά, έντονη άποψη. Το άλλο κομμάτι είναι ότι ο κόσμος και οι κοινωνίες γενικά είναι μαθημένες να λειτουργούν ως παρατάξεις. Όλοι εναντίον όλων. Ακόμη και στα θέματα διατροφής λειτουργούμε «οπαδικά», διατηρώντας απόλυτες απόψεις. Για παράδειγμα υπάρχουν ομάδες που πιστεύουν ότι το ίδιο το σύστημα θέλει να μας παχύνει, ότι το σύστημα υγείας δεν θέλει το καλό μας γι’ αυτό προσπαθεί να μας προωθήσει ένα κακό, επικίνδυνο προϊόν. Οι ομάδες αυτές συχνά δαιμονοποιούν ορισμένες τροφές, ορισμένα υλικά. Και εκεί είναι που θέλω να καταλήξω, στη δαιμονοποίηση τροφίμων, υλικών και φαγητών. Η τάση αυτή οδηγεί σε υπερβολές και παραπληροφόρηση. Είναι δηλαδή κόσμος που πιστεύει ότι ορισμένα φαγητά ευθύνονται αποκλειστικά για την κακή μας υγεία. Αυτός για εμένα είναι μύθος. Είναι ένας μύθος που βολεύει την «ομάδα», η οποία πιστεύει ότι κάποιοι άλλοι στοχεύουν την καλή μας υγεία και ότι αυτοί αποκλειστικά ευθύνονται για όλα μας προβλήματα. Λες και δεν είμαστε εμείς που διαχειριζόμαστε τη διατροφή μας, που έχουμε την ευθύνη για τα παραπανήσια μας κιλά. Η λογική αυτή μας οδηγεί στο να διαχωρίζουμε τις τροφές σε καλές και κακές. Θεωρούμε ότι τα κακά τρόφιμα παχαίνουν και ότι αυτά και όσοι τα διακινούν και τα διαφημίζουν ευθύνονται για όλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε.
– Μπορείς να αναφερθείς σε ένα τέτοιο «μύθο», που σ’ εκνευρίζει περισσότερο;
Βεβαίως, ότι για παράδειγμα η ζάχαρη ευθύνεται για όλα! Τα άτομα που έχουν αυτή την απόλυτη άποψη δεν μπαίνουν στη διαδικασία να εξηγήσουν τι εννοούν. Είναι η ζάχαρη τοξική ουσία; Σε ποιες τοξίνες αναφέρονται; Προκαλεί φλεγμονές; Ποιες φλεγμονές; Φταίει η ποσότητα; Ποια ποσότητα; Πόσα κουτάλια καταναλώνουμε; Και βεβαίως σε ποιους προκαλεί προβλήματα; Σε αθλητές, σε μη αθλητές, σε παιδιά, σε ενήλικες, σε άτομα έχουν ιστορικό διαβήτη;… Εννοείται ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν είναι σωστό να μιλούμε γενικά, αόριστα με τρόπο αφοριστικό.
– Ποια είναι η δική σου φιλοσοφία πίσω από το “Less Diet” και γιατί θεωρείς ότι ταιριάζει στον σύγχρονο τρόπο ζωής;
Less diet, λιγότερη δίαιτα. Δηλαδή δεν θεωρώ ότι η ζωή μας πρέπει να επικεντρώνεται και να περιστρέφεται μόνο γύρω από τη διατροφή. Επίσης, κάποτε πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα στον εαυτό μας να καταναλώνει και τροφές με πολλές θερμίδες, αυτές που ονομάζουμε «θερμικές βόμβες». Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι η σωστή διατροφή, για την οποία ως Γιώργος σας μιλώ καθημερινά, δεν είναι κατ’ ανάγκη διαιτητική. Υπάρχουν τροφές που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες στον οργανισμό, που δεν είναι διαιτητικές, οι οποίες όμως προκαλούν απόλαυση και συντείνουν στη ψυχική σου υγεία, που θρέφουν την ψυχή!
– Ποια είναι η συμβουλή που δίνεις πιο συχνά σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά;
Αυτή είναι πάρα πολύ γενική ερώτηση. Ο κάθε ένας είναι διαφορετικός, η κάθε περίπτωση χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση. Όμως σε γενικές γραμμές, αν θες να χάσεις κιλά είναι οκ αν χρησιμοποιείς τρόφιμα με χαμηλή επεξεργασία – φρούτα, όσπρια, λαχανικά, κρέας, ψάρια κ.α. Την ίδια στιγμή προσπαθείς να μειώσεις τα σνακς, βάζοντας ένα προγραμματισμό στη διατροφή σου. Αυτά είναι τα πιο απλά, τα πιο βασικά. Από κει και πέρα, εννοείται ότι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.
– Ποια είναι η άποψή σου για τα φυτικά έλαια; Πρέπει να τα αποφεύγουμε;
Επιστημονικές έρευνες που στηρίχθηκαν σε πειράματα πάνω σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση φυτικών λαδιών δεν προκαλεί κανένα μεταβολικό πρόβλημα, και ότι είναι καλύτερα από τα κορεσμένα έλαια. Τα κορεσμένα έλαια για παράδειγμα έχουν επιπτώσεις στην υγεία, όπως είναι η αύξηση της κακής χοληστερόλης. Σημειώνω ότι αυτό δεν είναι απλώς η άποψη μου, είναι ένα συμπέρασμα που στηρίζεται στην επιστημονική βιβλιογραφία. Όσοι λοιπόν νιώθουν την ανάγκη να καταναλώνουν πολλά λιπαρά, ας χρησιμοποιούν φυτικά – ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς – και ελάχιστα κορεσμένα.
– Αρκετά Μέσα παρουσιάζουν το κόκκινο κρέας επικίνδυνο. Ισχύει;
Δεν είναι ότι το κόκκινο κρέας δεν είναι καλό. Το ζητούμενο είναι με τι συνδυάζεται. Συνήθως, το κόκκινο κρέας καταναλώνεται μαζί με τροφές που έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά. Ο συνδυασμός αυτός σε βάθος χρόνου είναι δυνατό να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα. Όπως σημείωσα και πιο πάνω, χρειάζεται μέτρο. Από την άλλη, αν κάποιος επιμένει για παράδειγμα να καταναλώνει καθημερινά κόκκινο κρέας, δεν θα τον απέτρεπα. Θα του συνιστούσα ωστόσο να επιλέγει άπαχο κρέας.
– Θέλω την άποψη σας για τη σαρκοφαγική διατροφή και τη διαλειμματική νηστεία.
Σε ό,τι αφορά τη διαλειμματική νηστεία, θα την πρότεινα δεδομένου ότι αυτή ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του ενδιαφερόμενου. Δεν είναι τρόπος, αλλά μοτίβο διατροφής. Δηλαδή έχει να κάνει με τις ώρες που τρως, όχι με το τι τρως.
Τώρα σε σχέση τη σαρκοφαγική διατροφή, εκεί εμφανίζεται το πρόβλημα με τα κορεσμένα λιπαρά, στα οποία αναφέρθηκα ήδη. Επίσης κόβεις εντελώς τις φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να μην είναι απαραίτητες, αλλά βοηθούν πολύ στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Για παράδειγμα ειδικοί λένε ότι οι φυτικές ίνες επειδή βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντας στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Από την άλλη με τη δίαιτα αυτή κόβεις φαγητά που ενδεχομένως να σ’ ενοχλούν και να μη το γνωρίζεις, ενώ εξαιρείς από τη διατροφή σου πολλές επεξεργασμένες τροφές, κάτι που είναι καλή πρακτική. Αν για παράδειγμα παλιά συνήθιζες να τρως πέντε ντόνατς την ημέρα και τώρα αναγκαστικά δεν τα τρως, το όφελος είναι εξόφθαλμο…
– Αν μπορούσες να δώσεις μία μόνο συμβουλή σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει σωστή διατροφή, ποια θα ήταν;
Από εκεί που δεν κάνεις τίποτα, προσπάθησε να κάνεις κάτι, όσο μικρό κι αν είναι αυτό, και να χτίσεις πάνω σ’ αυτό. Το πιο μεγάλο λάθος είναι ότι πολλοί προσπαθούν να είναι σαν τον διακόπτη πάνω-κάτω και να πάνε από τη μια μέρα στην άλλη από το 0 στο 100. Αυτή είναι συνταγή αποτυχίας! Καλό είναι να κάνουμε ένα πρώτο, μικρό βήμα που θα βελτιώσει τη διατροφή σου.
Συνήθως, ως πρώτο βήμα, αυτό μου προτείνω εγώ να δούμε τι ωφέλιμο μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας. Για παράδειγμα, αν μπορούμε να προσθέσουμε στο διαιτολόγιο μας φρούτα ή χαμηλά επεξεργασμένες τροφές. Είναι ένα καλό ξεκίνημα που θα φέρει μια μικρή βελτίωση. Πάνω σ’ αυτό θα χτίσουμε και σταδιακά θα βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερη διαφορά…